14 februari 2008

ITIL® v3 en ASL

In de nieuwe versie van ITIL is vrij veel veranderd. Aspecten van applicatiemanagement komen in alle vijf kernboeken voor en de raakvlakken met ASL lijken nadrukkelijker aanwezig dan in de vorige versie. Toch zijn er op diverse gebieden verschillende opvattingen binnen ITIL en ASL over wat applicatiemanagement is en hoe dat wordt ingevuld. In een artikel in IT Beheer magazine en in een Engelstalig artikel (zie link) worden de voornaamste overeenkomsten en verschillen tussen ITIL v3 en ASL geschetst. Hieronder een samenvatting van het Nederlandstalige artikel dat bij mij is op te vragen via een reactie.

Het nieuwe ITIL is in de kern een fasenmodel, dat beschrijft welke fasen je moet doorlopen in de service lifecycle: bepaal welke diensten je wilt verlenen (service strategy), hoe ze er uit moeten zien (service design), hoe je ze wilt implementeren (service transition), hoe je ze wilt uitvoeren (service operation) en hoe je ze wilt verbeteren (continual service improvement).
Binnen die fasen (en over enkele fasen heen) worden processen onderkend en in de boeken beschreven.
ASL is vooral een procesmodel. Applicatiedienstverlening doorloopt in principe dezelfde fasen als infrastructuurdienstverlening. Daarom zijn veel ITIL-principes in beide domeinen toepasbaar.

In de boeken van ITIL staan véél meer voorbeelden dan in de standaard ASLboeken, waardoor het meer praktische boeken zijn. Op de website van de ASL BISL Foundation (zie link) worden echter veel voorbeelden in de vorm van best practices ter beschikking gesteld.

Veel tekst in ITIL is erg algemeen gehouden, daar staat dan veel in over de principes, maar er komen geen specifieke voorbeelden over applicatiemanagement en nauwelijks infrastructuurvoorbeelden in voor. Daardoor verschuift het oude beeld dat ITIL zich alleen richt op technisch beheer nog meer naar het beeld dat het toepasbaar is voor alle IT-services.

Belangrijk onderscheid is dat ITIL het vervaardigen van het product (software bijvoorbeeld) niet beschrijft. De filosofie van service en product verschilt dus. Daarnaast is de scheiding tussen klant en leverancier in ASL (en BiSL) veel explicieter dan in ITIL. De manier waarop naar de wereld wordt gekeken is dus een andere. Vanuit die andere view geeft ASL meerwaarde en uiteraard ook doordat andere processen voor applicatiebeheer daarin worden behandeld en de taal van de applicatiebeheerder en -ontwikkelaar beter wordt gesproken.

Geen opmerkingen: